Pandan
Nama Tempatan : Pandan
Nama lain : Pandan Wangi , Pandan Rampai ,
Nama Botani : Pandanus Odorus , Pandanus Amaryllifolius
Famili : Pandanaceae
Pandan adalah tumbuhan herba berumpun yang boleh mencapai ketinggian sehingga 1 meter.
Daunnya jenis tunggal , terletak dalam susunan padat melingkari batang , berbenuk panjang dan beraroma apabila diramas.
Pembiakan : Anak Pokok dan Keratan Batang
Kegunaan dan Khasiat
- Daunnya dijadikan bahan perisa dan pewarna dalam masakan
- Daunnya dihancurkan dan disapu ke kepala untuk menghitamkan rambut dan menghilangkan kelemumur
- Daunnya dihancurkan dan dimasak dengan minyak kelapa . Minyak itu disapu pada tempat yang sakit untuk merawat sakit sendi.
Sumber Rujukan : rak 500 Pust Sumber Darul Hikmah
No comments:
Post a Comment